de ‘Meest mediawijze klas van Noord-Holland’

Groep 8 van de Boomladder.

Gepubliceerd:

PERSBERICHT:

 

18 november 2019

Meest mediawijze klas van Noord-Holland komt uit Heerhugowaard

Groep 8 van De Boomladder uit Heerhugowaard is de ‘Meest mediawijze klas van Noord-Holland’ geworden tijdens de negende editie van MediaMasters: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Nadat duizenden klassen een week lang mediawijze vragen en opdrachten hadden gemaakt zowel in de klas als thuis, bleek deze klas de meeste bits (punten) te hebben gescoord van de provincie Noord-Holland en er met de felbegeerde titel vandoor te gaan. ‘’Mediawijsheid vormt een belangrijk onderdeel bij ons op school. De leerlingen vonden het fantastisch; Masters in het samenwerken en daardoor wijs in de media!’’, aldus leerkracht Tamara Duursma. Dit jaar meldde een recordaantal van ruim 200.000 leerlingen zich aan voor MediaMasters. 

 

Leerlingen herkennen online pesten wel, de kenmerken van een gameverslaving minder

Uit de landelijke spelresultaten blijkt dat de leerlingen het best scoren op het herkennen van online pesten. Ook weten veel leerlingen wat grooming inhoudt en welke trucjes hierbij worden toegepast, zoals het gebruik van nepprofielen en hoe deze kunnen worden herkend. Landelijk scoren de leerlingen het  slechtst op het herkennen van reclametechnieken en de symptomen van gameverslaving. Uit de stellingen die duizenden leerlingen hebben ingevuld over het eigen mediagedrag, blijkt daarnaast meer dan 80% van de leerlingen aangeeft dat zij zijn of haar vrienden beter kent door het gebruik van sociale media. Daarnaast geven 72% van leerlingen aan dat zij makkelijk 24 uur zonder telefoon, internet en sociale media zou kunnen. 

 

Door het spelen van MediaMasters hebben leerlingen door heel Nederland basiskennis opgebouwd over mediawijsheid. Tijdens het spelen van de game gingen zij aan de slag met onderwerpen  zoals nepnieuws herkennen, grenzen bepalen in online gedrag, reclametechnieken doorzien en deden ze onderzoek naar nieuwe technologieën. De landelijke wedstrijd van MediaMasters is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid.